המעצבת איילת שטיין בעלת סטודיו In-Design, מנוסה בעשרות פרויקטים של תכנון, שיפוץ ושדרוג דירות, בתים ומשרדים, מתן ייעוצים והדרכות
בשלב זה אנו כבר יודעים שברצוננו לרכוש נכס למגורים או להשקעה, אך לעתים איננו יודעים עדיין מה יתאפשר לנו לרכוש באמצעים העומדים לרשותנו ובאיזה אזור בארץ. לעתים איננו יודעים עדיין מהו היקף האמצעים העומדים לרשותנו ומה יהיה ההון העצמי שנצליח לגייס ובאיזו דרך נעשה זאת. כמובן, שמערכת השיקולים תהיה שונה באם אנו מקימים את מעוננו למגורים או מחפשים נכס מניב להשקעה בארץ או בעולם. בשלב זה חשוב למצוא את הנכס הנכון עבורנו ושנוכל לרכוש אותו מבלי לפגוע בהתנהלות התקינה של חיינו והמזון שעומד על שולחננו.
יועץ משכנתאות הוא אחד המומחים הראשונים שנפגוש בדרך. על בסיס הנתונים הפיננסיים שלכם הוא ינתח איזה תקציב עומד לרשותנו לרכישת הנכס. "בנק ישראל", אומרת רבקית לוי דרורי, יועצת משכנתאות ומומחית לכלכלת המשפחה, "התקין תקנות שהבנקים אף החמירו איתן. על בסיס ההון העצמי שברשותכם ועל בסיס ההכנסות, ההוצאות והערכת שינויים פיננסיים עתידיים, הוא יעריך איזה תקציב עומד לרשותכם לרכישת הנכס". יועץ הנדל"ן הוא מומחה נוסף שנפגוש, ממנו נקבל סיוע בהכרת השוק הרלוונטי, במגוון העסקאות שנערכו באזור ובאיתור נכס מתאים עבורנו. בד בבד נרצה לדעת האם הסכום המבוקש על הנכס הוא ריאלי גם מבחינת מצבו הפיזי והתכנוני. "חוות דעת שמאית עשויה להיות שונה בעשרות ואף מאות אלפי שקלים מהמחיר המבוקש על ידי המוכר", אומר יאיר סימינובסקי, שמאי מקרקעין. "שווי הנכס הינו נגזרת של שטח הנכס החוקי, מיקומו, מצבו הפיזי וכיוצ"ב, ביחס לעסקאות שנעשו בסביבת הנכס הנדון. הבדיקה השמאית, אם כך, מצמצת סיכונים בעסקאות נדל"ן, מעניקה תמונה מלאה של הנכס ומאפשרת להדגיש חסרונות או יתרונות בצורה שמשפיעה על המחיר הסופי".
ניהול משא ומתן הוא חלק חשוב מאוד בביצוע העסקה ועלינו להגיע אליו מוכנים ומיומנים. עלינו להגיע מצוידים בכל הידע הנדרש, בהסכם חוזי מתאים וחפים מאמוציות. ובכן…
הידע הנדרש נחלק לשני מרכיבים עיקריים, האחד הוא הכרת הנכס ומצבו, והשני הוא התמצאות בכלל המרכיבים המשפטיים הנוגעים לעסקה. לדברי יאיר סימינובסקי, שמאי מקרקעין, "רבים לא יודעים, אך תיאור ושטח הנכס הרשומים בנסח הטאבו אינם בהכרח תואמים לשטח וליעוד הנכס על פי היתר בניה, לשם כך שמאי המקרקעין מבצע בדיקה בתיק הבניין בו נמצאים היתר הבניה, תכנית ההגשה המאושרת המהווה נספח להיתר הבניה, טופס 4, דוחות פיקוח, באם ישנם, ועוד. כמו כן, ישנם לא מעט מקרים בהם נסח הטאבו אינו שייך לנכס הנרכש עקב רישום שגוי ברישום הבית המשותף ויש לתקן זאת. בנוסף, נשאלות השאלות, האם ישנן זכויות בניה שטרם נוצלו בנכס? האם ניתן לנצלן? האם ישנה תכנית בנין עיר (תב"ע) המעניקה, לדוגמא, זכויות בניה לבנין רב קומות במגרש השכן שעלול להסתיר לכם בעתיד את הנוף? האם על פי התב"ע מתוכננים לעבור כביש ראשי או מסילת רכבת בסמוך לנכס? כל אלה עשויים להשפיע על שווי הנכס באופן דרמטי".
"בדיקה נוספת שיש לבצע" , מזכיר לנו סימינובסקי, "היא בדיקת חבות במיסים והיטלים שונים העשויים לחול על הנכס כגון: היטל השבחה, מס שבח, דמי הסכמה, דמי היתר ועוד". כל אלה צריכים להיכלל בתקציב שיש לנו עבור הרכישה והנן כלי חשוב לניהול המשא והמתן עם המוכרים. לא פחות חשוב, לדברי רבקית, "לפני שחותמים על העסקה, יש לקבל אישור עקרוני מבנק אחד לפחות, שמעיד שנוכל לקבל משכנתא בגובה שאנו מבקשים".
עו"ד קובי צאיג, מומחה במקרקעין, מתאר להלן את השלבים המשפטיים שיש לעבור בביצוע עסקת נדל"ן. בשלב הראשון, יש לבצע מספר בדיקות חשובות: יש לוודא את זהות המוכרים ואת כשרותם המשפטית, יש לוודא את זהות הנכס הנמכר, ולבסוף, יש לוודא שמדובר בנכס שאינו מעוקל או שיש לגביו הערות אזהרה לגופים שונים, למעט בנק למשכנתאות במקרה שלמוכרים יש משכנתא. ביצוע הבדיקות הללו תצמצם עד למינימום את הסיכוי שתפלו קורבן לתרמית ותאבדו את ממונכם.
בשלב השני, לאחר שביצעתם את הבדיקות המקדימות, יש לערוך הסכם מכר או לבדוק את הסכם המכר הקיים. חשוב לדעת , שהסכם המכר הוא מחייב וטרם החתימה עליו חשוב שעורך הדין מטעמכם יוודא כי זכויותיכם נשמרות וכי מתווה העסקה מתאים ליכולתכם הפיננסית, במקרה של מכירה ורכישה של נכס אחר במקביל. נכון הדבר במיוחד בעסקאות מול קבלן הנוהג להחתים את הרוכשים על חוזים אחידים ארוכים ומסובכים שיש לבדוק היטב, לרבות בעניין קבלת בטוחות מהקבלן בגין הכספים שאתם משלמים לו בשעה שהדירה טרם נבנתה.
זה הזמן לגשת לבנקים כדי לקבל משכנתא. בבואנו לגייס הון לרכישת נדל"ן כמנוף להשקעה או פשוט כדי לגור בו, עלינו לפנות לשותף משמעותי, הבנק. "הבנק הוא כמו סופרמרקט", אומרת רבקית לוי-דרורי, יועצת משכנתאות, "על המדפים מונחים כ-40 מוצרים שונים, שהם מסלולי המשכנתאות, וכשהלקוחות מגיעים אליו לרכוש משכנתא, הבנק תופר להם חליפה, תמהיל שאמור להתאים להם. האמנם? האם נציגי הבנק חפים מכל אינטרס לטובת הרווחיות של הבנק? ברור שלא. מה שרוב הלקוחות לא יודעים, הוא שאחוז הריבית זה החלק הפחות משמעותי בחסכון. מה שחוסך לנו הרבה מאד כסף, זה תכנון נכון של התמהיל המתאים ביותר עבורנו. יועץ משכנתאות מקצועי ואובייקטיבי יעשה זאת עבורכם מבלי להתחשב באינטרסים של הבנק. בבואנו לקחת משכנתא, מדגישה רבקית, "חשוב לעבוד עם יועץ משכנתאות מקצועי ואובייקטיבי, שיתכנן עבורכם את המשכנתא האופטימלית, וינהל עבורכם משא ומתן בבנקים. הייעוץ יחסוך לכם הרבה מאד כסף וזמן, ותוכלו להיות בטוחים שתקבלו את המשכנתא המיטבית עבורכם".
אם יש לכם משכנתא שלקחתם ללא ייעוץ, ניתן לשלוח אותה לבדיקה שתשיב לכם האם ניתן לחסוך כסף על ידי מיחזור המשכנתא. רוב היועצים, אגב, לא גובים כסף עבור בדיקת משכנתא קיימת.
בשלב השלישי של העסקה, עו"ד מטעמכם יוודא שאתם משלמים ומקבלים את התמורה עבור הדירה במועד הרצוי ורק לאחר קבלת האישורים הנדרשים, כגון מתן אפשרות לקונה לרשום הערת אזהרה על הנכס, רק לאחר חתימה על הסכם מכר מחייב והפקדה של המחאה בנקאית בנאמנות אצל עורך הדין של המוכרים. הקפדה כי במקרה שעל הדירה הנרכשת רובצת משכנתא, התשלום של הקונים ישמש לסילוק המשכנתא הרובצת על הנכס. נזכיר לכם, כי בטרם ביצוע ההתחייבויות, חשוב שתקבלו אישור עקרוני מהבנק למשכנתאות, כדי שתוודאו שיש באפשרותכם להשלים את העסקה.
בשלב הרביעי והאחרון אנו מגיעים אל סיומה של עסקת המקרקעין, שהינה רישום הזכויות על שם הרוכש בכפוף לתשלום מלוא התמורה למוכר. איחור ברישום הנכס או אי רישומו כלל על שם הרוכשים עלול לגרום לבעיות משפטיות לא פשוטות ולחסרון כיס ניכר. גם בעניין זה חשוב מאוד שעורך הדין מטעמכם ידאג לרישום הדירה על שמכם, שכן רק רישום הזכויות בדירה מסיים את העסקה ומעביר את הזכויות בנכס על שמכם.
לאחר שצלחנו את כל המכשולים והנכס בבעלותנו, אם זה מגרש ריק או מבנה קיים, הגיע הזמן לתכנן את בית החלומות שלנו בהתאם למכלול הצרכים והרצונות, תוך ניצול נכון של המשאבים ועמידה בתקציב. האדריכל מלווה את תהליך הבניה מהשלב שבו אנו צועדים במגרש ריק ועד מתן אישור לאכלוס המבנה. תפקידיו כוללים ברור בוועדה מהן זכויות הבניה במגרש, תכנון ראשוני, הגשת היתר בניה בהתאם לתכניות, תכניות עבודה, פיקוח עליון וחתימה על טפסים למתן אישור אכלוס.
נטע פלדמן, אדריכלית העוסקת בבניה פרטית, מדגישה את חשיבות התכנון הנכון של הבית בהתאם לפרוגראמה שמוסכמת יחד עם הלקוחות. הפרוגראמה לוקחת בחשבון מכלול גורמים אובייקטיביים וסובייקטיביים ומתרגמת אותם לתכניות עבודה. התכניות מתייחסות, כמובן, לכל הקשור למגרש הנתון ולתנאי הקרקע, האקלים, כיווני האוויר ואור השמש, וכן להיבטים הנדסיים, אסתטיים וחוקי תקינה. כל אלה מכתיבים את צורתו, גודלו וגובהו של המבנה, השטח הבנוי, מספר המפלסים, מספר החדרים וגודלם, חומרי בניה ועוד.
לקוחות רבים נוהגים לבחור אדריכל בהתאם לקשרים שיש לו במחלקת התכנון המקומית, וזאת במקום להתמקד בכישוריו ובהכשרתו. קבלת היתר הבניה מהווה גורם יחיד בתהליך המורכב והוא יתקבל לבסוף בטווח של שבועות או חודשים, אך מבנהו של הבית ילווה אתכם שנים רבות.
איילת שטיין, מעצבת פנים העוסקת בתכנון ועיצוב פנים למגורים ומשרדים, מציינת את חשיבות מעורבות המעצב/ת כבר בשלב תכנון המבנה. תכנון מפורט של העמדת הריהוט העיקרי בחלל הציבורי ובחדרים, דוגמת תכנון הסלון ומיקום קיר המדיה המרכזי, מבנה המטבח וחדרי הרחצה, אמצעי חימום וקירור וכד', מהווים חלק חשוב לתכנון נקודות החשמל, האינסטלציה ותשתיות נוספות בשלבים הבאים.
היתר בניה יש והמגרש סומן בקולנסאות על ידי מודד מקצועי. העבודה החלה וזאת בהתאם ל"גרמושקה" שהנה סט התכניות אותן הכין האדריכל. בשלב זה נבנה המבנה משלב עבודות העפר ועד השלד העומד על תילו. אנשי מקצוע שונים מעורבים כעת בחפירה, יציקה, בּירזול והקמת התשתיות שיחברו בעתיד את הבית למים, ביוב וחשמל. על מנת לנצח על התזמורת חשוב להעסיק מפקח בניה מטעמכם שיהיה נוכח במקום בכל זמן ביצוע העבודות ויהיה בקשר ישיר עם האדריכל המתכנן ועם הלקוחות.
על מנת לדאוג לאינטרסים שלכם ולהבטחת ההשקעה הכספית העצומה, מומלץ לבסס את קשרי העבודה באמצעות הסכמים מסודרים שנוסחו על ידי עורך דין מטעמכם, או לכל הפחות קיבלו את אישורו. לדברי עו"ד קובי צאיג, חשוב לפרט את תחומי האחריות של הקבלן, חובותיו, שלבי העבודה והעברת התשלומים. בזמן הבניה נהוג כי האדריכל מבצע "פיקוח עליון" מטעמו והוא מבקר באתר בהתאם להתקדמות הבניה. אדר' נטע פלדמן מציינת את חשיבות מעורבותו של האדריכל בתהליך הבניה ומתן מענה לשאילתות או בעיות תכנוניות שצצות במהלך העבודה.
לאחר שהשלד נבנה יחסית במהירות, מתבצעת כעת עבודת נמלים מעט ממושכת יותר שמטרתה להפוך את המבנה לבית מתפקד. שני קבלני תשתית מקצועיים חשובים מעורבים בתהליך הבניה והם קבלן אינסטלציה וקבלן חשמל.
עומר בן-שמחון, מחברת "מגע של חשמל", מספר, שהחשמלאי הוא הראשון להשתלב בתהליך הבניה וגם האחרון לצאת מהמבנה בסיום העבודות. החשמלאי מקים את ארון החשמל הראשי של המבנה ושל כל אחת מיחידות הדיור שבו. הוא מבצע את כל הנקודות בהתאם לתכניות החשמל ומתקין את אביזרי הקצה, לרבות שקעים מסוגים שונים וכן שקעי תקשורת, מפסקים ומנורות. כיום אנו עומדים בפני סטנדרט חדש הכולל גם מערכות מתח נמוך, מצלמות, בית חכם ואזעקות מתוחכמות. הגשת המבנה לאישור חברת החשמל היא תנאי בל יעבור לחיבורו למערכת החשמל ולקבלת טופס אכלוס, וחובתו של הלקוח לעבוד עם חשמלאי מקצועי מוסמך. יתרה מזאת, מציין בן-שמחון, "חשוב להקפיד במהלך השנים על בדיקה תקופתית של לוח החשמל הדירתי, כדי לוודא את תקינותו ולמנוע התחשמלות או התלקחות".
שלב הגמר הוא שעתה הגדולה של מעצבת הפנים, האמונה על תכנון כל הפרטים ההופכים את החלל הפנימי לבית. איילת שטיין, מעצבת פנים, דוגלת בתכנון ועיצוב המותאמים אישית לבעלי הבית, לצרכיהם, לסגנון חייהם ולתקציב העומד לרשותם. לדבריה, "העבודה מול הלקוחות היא לגמרי בגובה העיניים. חשוב לי להבין היטב איך עיצובו של הבית יוכל לשרת את דייריו ולא להיפך. הדברים באים לידי ביטוי בזרימת החלל והאווירה שתתקבל בו. תכנון המטבח צריך להתאים להרגלי הבישול, האחסון והאכילה. חלל המגורים ופינת האוכל יתאימו הן לחיי היומיום והן לאירוח כפי שנהוג במשפחתכם. כך גם בנוגע לחדרי הרחצה וכל אחד מחדרי הבית. העיצוב כולל גם התאמות של חומרי הגמר והחיפויים, תכנון עבודות גבס ופרטי נגרות, תאורה, סקאלת צבעים, ולבסוף גם ריהוט וטקסטיל".
העבודות בשלב זה מבוצעות על ידי בעלי מקצוע שונים, כגון רצפים, טייחים ואנשי גבס, אותם מוביל לרוב קבלן גמר. רביד דור, הוא בעלים ושותף בחברת "עבודת כפיים", העוסקת בעבודות גמר ושיפוצים כלליים. לדבריו, "על מנת שהתהליך יבוצע ביעילות, יש צורך בתזמון וסנכרון בין כל בעלי המקצוע, לכן חשובה מעורבות של קבלן גג מקצועי שיהיה נוכח באתר וינהל את הצוות". רביד, בוגר לימודי הנדסאי בניין, מציין גם את חשיבות ההקפדה על נהלי עבודה ותקינות, "פינישים" איכותיים ועבודה נכונה מול תכניות העבודה האדריכליות והעיצוביות.
לקבלת מידע נוסף ולתאום פגישה צרו קשר עם איילת שטיין.